Zelfstandigheidstraining

Zelfstandig wonen lijkt vanzelfsprekend, maar er komt veel bij kijken. Soms kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het zetten van stappen richting zelfstandig wonen.
Want hoe regel je dat met school of werk? Hoe ga je met vrienden om en hoe kun je overzicht houden op het huishouden en je geld? Kortom, er komt een hoop op je af als je groeit richting volwassenheid en zelfstandigheid.
Afhankelijk van jouw situatie kan ME-POWER jou op verschillende manieren begeleiden.

Denk hierbij aan:

  • Een eigen kasboek bijhouden en zicht krijgen op je uitgaven;
  • Ondersteuning bij je weekplanning en dagindeling;
  • Stap voor stap leren koken;
  • Hulp bij het organiseren van huishoudelijke taken zoals wassen, strijken, koken, boodschappen doen, schoonmaken enz.
  • Praktische vaardigheden aanleren: de was leren doen, computervaardigheden, veilig internet, hoe houd ik mijn kamer schoon enz.
  • Hoe vul ik mijn vrije tijd in en hoe leg ik nieuwe contacten;
  • Boodschappen doen.

 

Voor wie
Voor iedereen die zelfstandig wil gaan wonen OF al zelfstandig woont en hier nog wat extra ondersteuning bij nodig heeft.

Wat gaan we doen
Bij zelfstandig wonen horen verantwoordelijkheden en uitdagingen zoals de huur en rekeningen betalen, administratie bijhouden, koken, schoonmaken, contact met vrienden en de dag op een zinvolle manier doorbrengen. In deze training worden deze verantwoordelijkheden besproken en leer je de basisvaardigheden die daarbij horen. ME-POWER gaat hierbij uit van jouw eigen mogelijkheden. In de begeleiding proberen we deze uit te breiden, gericht op het vergroten van jouw zelfstandigheid.

Hoe gaan we dat doen
De begeleiding is altijd gericht op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid en het vergroten van het probleemoplossend vermogen, met als doel om zo volwaardig mogelijk te kunnen participeren in de samenleving.
Ik vind het belangrijk dat jij tijdens het traject een actieve rol hebt bij het vinden van een oplossing. Ik stimuleer jou om actief mee te denken en zelf oplossingen te bedenken die bij jou passen. Ontwikkeling, verandering en groei gaan vaak samen met inzet, kracht en vertrouwen. Op eigen kracht de dingen te veranderen die JIJ veranderen kan.
Ik help je om die verandering te realiseren, met jouw kwaliteiten en vaardigheden als uitgangspunt.

Duur van de training
De duur van de training is afhankelijk van jouw doelen . We maken samen een plan van aanpak met concrete en haalbare doelen. Heb je meer doelen, dan bespreken we samen aan welk doel je het eerste wilt gaan werken.

Terug naar home